Houbařské desatero

·         Až se zas vydáte do lesa, soustřeďte se při sběru pouze na ty druhy, které bezpečně znáte. Mírně jedovaté nebo nejedlé druhy mohou být velmi nápadné těm, které jsou obecně považovány za výtečné a chutné. Musíte si být zkrátka jisti.

·         Každý houbař má své zásady, někteří lidé si troufnou sbírat i holubinky zaměnitelné s muchomůrkou zelenou, většina houbařů se však zaměřuje na druhy hřibovité s kulatými výtrusy. Pravdou je, že více jedovatých druhů je s výtrusy ve tvaru lupínků.
muchomůrky červené

·         Zda je houba jedlá, nerozpoznáte podle chuti, ochutnat můžete maximálně hřib s podezřením na „hořčák“, ale jiné druhy neochutnávejte. U prudce jedovatých hub stačí k otravě jen velmi malé sousto.

·         Přerostlé kusy nesbírejte, jsou příliš těžce stravitelné. Velmi malé plodnice neprošly plnou fází svého vývoje a měly by rovněž zůstat na místě. Jestliže se vám některá nezamlouvá, není to důvod k tomu, abyste ji rozšlapali nebo nakopli, takto se chovají pouze omezení hulvátci.

·         Po sběru vyžadují všechny kusy důkladné očištění, a to co nejdříve, pokud možno do několika hodin. Ideální je očistit je a vytvořit z nich pokrm, nebo je zpracovat k sušení či uskladnění ještě tentýž den.
mnoho hub

·         Pamatujte, že skladování v teplé místnosti bez dostatečného větrání způsobí zapaření a rozklad buněčných proteinů a můžete si tím přivodit i mírnou otravu.

·         Uskladnění na dobu maximálně jednoho roku je možné v mrazáku, v chladničce vydrží zhruba 5 dnů.

·         Každý kus prolezlý červy zlikvidujte, červi totiž při jejich konzumaci vylučují toxické výkaly a množí se zde plísně a hnilobné bakterie.

·         Každý houbový pokrm je těžce stravitelný, neměli byste je konzumovat těsně před spaním. Rozhodně je nezapíjejte tvrdým alkoholem, který může být příčinou lehké otravy. Obecně se k těmto pokrmům alkohol nedoporučuje, pouze neslazená minerálka nebo stolní voda.

·         Jestliže se nebudete po smaženici cítit ve své kůži a objeví se zažívací potíže, není třeba panikařit, ale vyplatí se navštívit lékaře. Většina otrav nastává až po několika hodinách a čím dříve se otrava rozpozná, tím větší šance na úspěšnou léčbu. Někteří zkušení houbaři ponechávají stranou vždy při přípravě pokrmu vzorek hub a jídla pro jistotu, kdyby museli vyhledat lékařskou pomoc. Snadno se pak ze vzorku zjistí jedovatá látka a nasadí léčebné prostředky.